Виши суд у Београду – Одељење за ратне злочине донело је дана 11.03.2013.године и јавно обајвило пресуду којом је

Опт. Неђељка Совиљаи опт. Рајка Векића, огласило кривим што су за време немеђународног оружаног сукоба на територији Републике Босне и Херцеговине који се водио између Армије Р. БиХ и Војске Републике Српске, као припадници Војске Републике Српске – војне поште 7463 Петровац, противно одредбама чл. 3 тач. 1 а) IV Женевске конвенције о заштити грађанских лица за време рата од 12. августа 1949. године, те чл. 4 ст. 1 и 2 тачка а) допунског протокола уз Женевске конвенције о заштити жртава немеђународних оружаних сукоба (Протокол II), дана 21. децембра 1992. године, у близини засеока Јазбине, извршили убиство једног цивилног лица тако што су у јутарњим сатима наоружани аутоматским пушкама, након што су на локалном путу Јазбине-Бјелај, општина Босански Петровац, у шуми званој „Осоје“ сусрели цивилна лица оштећеног М. Х. и М. В., који су се том приликом враћали из посете комшији М. П. чија се кућа налази у засеоку Јазбине, М. В. наредили да настави кретање према својој кући, док су оштећеног М. Х. задржали, како би наводно обавили разговор, након чега су М. Х. повели око 500 метара дубље у шуму и испалили најмање три метка у његовом правцу наневши му том приликом повреде десне бочне стране грудног коша, са вишеструким преломом другог и трећег ребра бочно десно са више коштаних одломака и вишеструки прелом десне надлактице у горњој трећини са више коштаних одломака, од којих повреда је М. Х. преминуо на лицу места.

Чиме су извршили кривично дело ратни злочин против цивилног становништва из чл. 142 ст. 1 КЗ СРЈ у вези чл. 22 КЗ СРЈ.

Па их је суд осудио на казне затвора у трајању од по 8 (осам) година.

Наведеном пресудом обавезани је оптужени Неђељко Совиљ да исплати трошкове кривичног поступка у износу од 33.380 динара и то 23.380 динара на име трошкова превоза и исхране сведока и 10.000 динара на име паушала, а оптужени Рајко Векић обавезан је да исплати трошкове кривичног кривичног поступка у износу од 33.380 динара и то 23.380 динара на име трошкова превоза и исхране сведока и 10.000 динара на име паушала, а све у року од 15 дана од дана правноснажности пресуде

Против ове пресуде странке могу изјавити жалбу Апелационом суду у Београду, у року од 15 дана од дана пријема писменог отправка пресуде.