Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду – Посебног одељења (за организовани криминал) на седници одржаној дана 12.11.2013.године донело је решење којим је потврдило оптужницу Тужилаштва за организовани криминал, подигнуту против окр. Антонић Душана, окр. Корићанац Славољуба, окр. Зарић Бојана, окр. Лабовић Бобана, окр. Папић Вехба, окр. Симоновић Бојана, окр. Алавања Стевана, окр. Вучковић Предрага, окр. Лукић Велибора, окр. Суруџић Миленка, окр. Пешић Бранислава, окр. Каса Јожефа, окр. Малешевић Зорана и окр. Малишановић Пеђе, због продуженог кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица из члана 234 став 3 у вези става 1 Кривичног законика, у саизвршилаштву у вези члана 33 и 61 Кривичног законика.

Кривично веће је приликом доношења ове одлуке нашло да је скуп чињеница наведених у оптужници, а које произилазе из доказа прикупљених у предистражном и истражном поступку, подигнут на ниво оправдане сумње тј. таквим доказима се непосредно поткрепљује основана сумња да су окривљени учинили кривична дела која им се стављају на терет и истовремено се оправдава подизање оптужбе у овој кривично-правној ствари.  

Такође, кривично веће Посебног одељења Вишег суда у Београду оценило је да је надлежност овог одељења у овом поступку заснована одредбом члана 2 став 1 тачка 4 Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције и других посебно тешких кривичних дела (''Службени гласник Републике Србије'' број 32/2013 од 08.04.2013. године), која између осталог прописује, да се наведени закон примењује ради откривања, кривичног гоњења и суђења за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица (члан 234 став 3 Кривичног законика) када вредност прибављене противправне имовинске користи прелази износ од 200 милиона динара, а да у конкретном случају за сада постоји оправдана сумња да су поступајући у саизвршилаштву окр. Антонић Душан, окр. Корићанац Славољуб, окр. Зарић Бојан, окр. Лабовић Бобан, окр. Папић Вехбо, окр. Симоновић Бојан, окр. Алавања Стеван и окр. Вучковић Предраг искоришћавањем својих положаја и овлашћења, повезаним привредним друштвима ''Аспром'', ''Agrartrade'' и ''Поречје'' прибавили противправну имовинску корист у укупном износу од преко 2,7 милијарди динара односно да су поступајући у саизвршилаштву окр. Антонић Душан, окр. Корићанац Славољуб, окр. Зарић Бојан, окр. Лабовић Бобан, окр. Папић Вехбо, окр. Лукић Велибор, окр. Суруџић Миленко и окр. Пешић Бранислав искоришћавањем својих положаја и овлашћења, повезаним привредним друштвима ''Медитеран 92'', ''Hand Prom'' и ''Dragačevac – Fruit'' прибавили противправну имовинску корист у укупном износу од око 1,9 милијарди динара, као и да су поступајући у саизвршилаштву окр. Антонић Душан, окр. Корићанац Славољуб, окр. Зарић Бојан, окр. Лабовић Бобан, окр. Папић Вехбо, окр. Каса Јожеф, окр. Малешевић Зоран и окр. Малишановић Пеђа искоришћавањем својих положаја и овлашћења, повезаним привредним друштвима ''Азохем'', ''Мала Босна'' и ''Азотара'' прибавили противправну имовинску корист у укупном износу од 1,8 милијарди динара, дакле, у износима који вишеструко превазилазе напред наведени износ од 200 милиона динара неопходан за успостављање надлежности овог одељења.

Веће указује да је доносећи овакву одлуку искључиво ценило да ли има довољно доказа да се основана сумња да су окривљени учинили кривична дела која им се стављају на терет подигне до нивоа оправдане сумње, која је услов за подизање оптужнице, а оцена сваког појединачног доказа, како појединачно тако и у вези са осталим доказима, биће извршена тек након што сви докази буду изведени на главном претресу.

Против овог решења окривљени и њихови браниоци могу изјавити жалбу Апелационом суду у Београду, у року од три дана од дана пријема решења.