Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду – Посебног одељења (за организовани криминал) на седници већа одржаној дана 15.7.2016. године донело је решење којим је потврдило оптужницу Тужилаштва за организовани криминал, подигнуту против окривљених Слободана Шарановића, Милоша Делибашића, Милоша Војновића, Славише Новаковића, Саше Цветановића, Ратка Кољеншића и Горана Бојанића, којом је Слободану Шарановићу стављено на терет извршење кривичног дела удруживање ради вршења кривичних дела из члана 346 став 5 у вези са ставом 2 КЗ, кривичног дела тешко убиство из члана 114 став 1 тачка 5 у вези са чланом 34 КЗ и кривичног дела тешко убиство из члана 114 став 1 тачка 3 у вези са чланом 35 КЗ, окр. Милошу Делибашићу извршење кривичног дела удруживање ради вршења кривичних дела из члана 346 став 5 у вези са ставом 2 КЗ и кривичног дела тешко убиство из члана 114 став 1 тачка 3 у вези са чланом 34 КЗ, окр. Милошу Војновићу извршење кривичног дела удруживање ради вршења кривичних дела из члана 346 став 5 у вези са ставом 4 КЗ и кривичног дела тешко убиство из члана 114 став 1 тачка 3 у вези са чланом 33 КЗ, окр. Славиши Новаковићу извршење кривичног дела удруживање ради вршења кривичних дела из члана 346 став 5 у вези са ставом 4 КЗ и кривичног дела тешко убиство из члана 114 став 1 тачка 3 у вези са чланом 33 КЗ, окр. Саши Цветановићу извршење кривичног дела тешко убиство из члана 114 став 1 тачка 5 у вези са чланом 33 КЗ, окр. Ратку Кољеншићу извршење кривичног дела удруживање ради вршења кривичних дела из члана 346 став 5 у вези са ставом 4 КЗ и кривичног дела тешко убиство из члана 114 став 1 тачка 5 у вези са чланом 33 КЗ, а окр. Горану Бојанићу извршење кривичног дела удруживање ради вршења кривичних дела из члана 346 став 5 у вези са ставом 4 КЗ.

По оцени кривичног већа, докази и подаци прикупљени у досадашњем току поступка, по свом квалитету и значају, пружају довољан основ за извођење закључка о постојању оправдане сумње да су окривљена лица предузела радње из чињеничног описа кривичних дела која им се оптужницом стављају на терет, односно да су испуњени неопходни материјални услови за оптужење у конкретном случају. При том, кривично ванпретресно веће није овлашћено да цени да ли чињенице и околности на којима је оптужница заснована пружају поуздан основ за закључак да су окривљени учинили кривична дела, нити да ли су испуњени услови да буду оглашени кривим, јер то за подизање оптужног акта није ни потребно, већ да исте цени до степена постојања оправдане сумње, која би оправдала изношење ове кривичноправне ствари пред суд.

Доносећи наведену одлуку, кривично ванпретресно веће није прејудицирало одлуку судећег већа, јер је само оно овлашћено да врши оцену свих доказа изведених на главном претресу, нарочито противречних, и да на бази те оцене донесе одлуку у погледу кривице окривљених због кривичних дела која су предмет оптужбе.

Против овог решења окривљени и њихови браниоци могу изјавити жалбу Апелационом суду у Београду, у року од три дана од дана пријема решења.