Поводом текста објављеног дана 23. септембра 2016. године у дневним новинама „Курир“, на страни 2, који се односи на кривични поступак против Богољуба Карића, у циљу прецизног и тачног информисања јавности, Виши суд у Београду даје следеће

С А О П Ш Т Е Њ Е

У кривичном поступку против Богољуба Карића, Сретена Карића, Калмана Цинклера, Витомира Парежанина, Горана Милића, Бранка Крстоношића, Татјане Ракас, Душана Ђорђевића, Богољуба Лазића, Роја Харпура Патрика, Горана Божића, Бранислава Анђелића, Љиљане Карић, Олге Жиловић и Снежане Костић, Виши суд у Београду дана 28.1.2016. године донео је решење којим је ОБУСТАВЉЕН КРИВИЧНИ ПОСТУПАК против окривљених Богољуба Карића, Калмана Цинклера и Љиљане Карић због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву из члана 234 став 2 у вези са ставом 1 Кривичног законика, у вези са чланом 33 Кривичног законика, услед наступања застарелости кривичног гоњења, а имајући у виду измењену правну квалификацију кривичног дела које им је стављено на терет измењеном оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Дана 21.4.2016. године Виши суд у Београду је у наведеном кривичном поступку донео наредбу да Више јавно тужилаштво у Београду донесе наредбу о допуни истраге у односу на преостале окривљене, у циљу бољег разјашњења ствари, како би се испитала основаност оптужнице, а самим тим и постојање оправдане сумње да су окривљени учинили кривична дела која им се стављају на терет.

Овим путем напомињемо да је и даље на снази наредба Посебног одељења Вишег суда у Београду којом је према окривљеном Богољубу Карићу наређено издавање потернице, као и да сходно одредби члана 600 Законика о кривичном поступку потернице расписује Министарство унутрашњих послова, те да уколико је вероватно да се лице за којим је издата потерница налази у иностранству Министарство унутрашњих послова може расписати и међународну потреницу, уз прибављену сагласност Министарства правде.